Innowacje w zakresie żywności z wody
Coraz więcej innowacji w zakresie produkcji żywności należy traktować niczym 25 darmowych spinów bez depozytu w kasynie. Dzięki nim można liczyć na poprawę wielu sektorów, jak i walkę z głodem na świecie. Postanowiliśmy przyjrzeć się w naszym tekście kilku ciekawym rozwiązaniom, które wprowadzają innowacje w tym zakresie.
Wsparcie dla niebieskiej żywności
Od pewnego czasu w przypadku produktów pozyskiwanych ze zwierząt wodnych, roślin oraz alg ze środowisk słodkowodnych i morskich, mówi się w kategorii niebieskiej żywności. Jest to sektor, dzięki któremu nawet ponad 800 mln ludzi na świecie ma pracę, a miliardy mogą liczyć na pożywienie. Takie produkty, cały sektor jest jednak od dawna niedoceniany pod względem wkładu w globalne systemy żywnościowe. Już od pewnego czasu wzywa się do globalnych działań w dziedzinie transformacji systemu żywnościowego, a na chwilę obecną niestety niebieska żywność jest całkiem drogą w zakresie transformacji. Powstała zatem specjalna organizacja Blue Food Assessment, która zajmuje się badaniem i oceną zrównoważonych i sprawiedliwych systemów żywnościowych. To właśnie ona specjalizuje się w odnajdywaniu nowych projektów, które zasługują na uwagę i dofinansowanie. To właśnie dzięki nim mogliśmy poznać niektóre innowacje, które są w stanie nam pomóc w przyspieszeniu integracji żywności wodnej z globalnymi systemami żywnościowymi.
Szczególnie ważne są te rozwiązania, które mogą wpływać na zrównoważone zwiększenie produkcji niebieskiej żywności, zapewniać jak najwięcej korzyści ekonomicznych społecznościom lokalnym, jak i również są w stanie zminimalizować straty i marnotrawienie żywności. Niedawno zaprezentowana została grupa kilkunastu firm, start-upów, które są w stanie zapewnić nam takie innowacje:
- aplikacje na smartfony, które są w stanie zapewnić rybakom tożsamość cyfrową, precyzyjne narzędzia do śledzenia oraz zwiększony dostęp do rynku i dochody.
- nowoczesne zamrażarki zasilane energią słoneczną z naturalnymi czynnikami chłodniczymi, które znacząco zmniejszą marnotrawstwo ryb, jednocześnie wspierając bezpieczeństwo żywnościowe i wzmacniając pozycję rybaków.
- zintegrowanie największego na świecie łańcucha dostaw regeneracyjnych wodorostów.
- przetwarzanie morskich sardynek na proszek, który można wykorzystać do zwiększenia spożycia składników odżywczych przez niemowlęta, dzieci i matki karmiące.
- nowoczesna platforma rybacka, która wspiera lokalnych rybaków, łącząc ich bezpośrednio z klientami.
- zupełnie nowe centrum przetwarzania wodorostów, które będzie zapewniać następne miejsca pracy, a także wsparcie w społecznościach wiejskich.
- usuwanie szkodliwych rozgwiazd korony cierniowej i wodorostów z rafy, a następnie wykorzystywanie ich jako nawozu, co jednocześnie zmniejsza zapotrzebowanie na nawozy przemysłowe.
- wykorzystanie tradycyjnych rozwiązań opartych na przyrodzie lokalnie zarządzanych obszarów morskich, co pomoże chronić przybrzeżne zasoby morskie, wspierać źródła utrzymania, a także zwiększać liczebność ryb.
- przetwarzanie odpadów organicznych i zanieczyszczeń wody, dzięki czemu można hodować larwy much, które są przekształcane w paszę dla sumów.
- odnowienie lasów wodorostów, jak i stwarzanie nowych możliwości dla rozwijania miejsc pracy na obszarach wiejskich.
W tym wypadku mamy do czynienia z 10 ciekawymi pomysłami, które uzyskały najwyższą ocenę Blue Food Assessment. Jak można wyczytać na stronie organizacji, pod lupę wziętych zostało ponad 70 firm, więc sporo z nich również ma w przyszłości szansę na lepszą promocję, jak i realizację swoich pomysłów na szerszą skalę. Najważniejsze jest jednak to, że mówimy o projektach w ujęciu lokalnym, które dzięki ewentualnemu powodzeniu, być może zostaną zaadaptowane także w innych miejscach. Jest to zatem spora szansa na pozytywne zmiany.